Ladina keel juristidele

Ava otsing

EESSÕNA KOLMANDALE VÄLJAANDELE

Keeltevahelise terminoloogilise ühtsuse moodustab ühtne sisuplaan, ühtne mõistevõrgustik. Euroopa õiguskeeled on arenenud ladina keele baasil ning lähtuvad Rooma õigusel põhinevast mõistete süsteemist. Ehkki tänapäeval ei ole ladina keel enam aktiivne õigusteaduse ega õiguselu keel, on see jätnud sügavad jäljed kogu Euroopa õiguskeelde. Juriidilist ladina keelt leidub õiguskeele kõikides alaliikides. Seda võib leida nii õigusteaduse, kohtuistungite, valitsusametnike kui ka seadusandja keelest. Euroopa Liidu kontekstis on ladina juriidilisel terminoloogial üha kasvav tähtsus erinevaid keeli ja õiguskultuure esindavate juristide omavahelise mõistmise ja kommunikatsiooni tasandil. Samuti hõlbustab ladina väljendite kasutamine Euroopa kohtusüsteemi ühendamist ning muudab juriidilise kirjanduse rahvusvaheliselt mõistetavaks.

Ladinakeelsed sõnad ja väljendid täiendavad õigusteaduse keelt. Nende kasutamine ei vähenda omakeelse õigusterminoloogia arendamise ja kasutamise tähtsust. Ladina terminite korrektseks ja tasakaalustatud kasutamiseks avaldati hiljuti Ladina-eesti õigussõnastik (K. Adomeit, M. Ristikivi, H. Siimets-Gross, 2005), mis on käesolevale õpikule täiendavaks abivahendiks. See sõnastik koondab Eesti õigusruumis käibivaid ladina väljendeid ning ühtlustab nende eestikeelseid vasteid, võimaldades täpsemini mõista ladina väljendite tähendust ja nende sobivust eestikeelsesse teksti.

Käesoleva õpiku kolmandas trükis on täiendatud eelkõige sõnastiku osa. Ladina-eesti sõnastiku osas on täpsustatud märksõnade eestikeelseid vasteid. Samuti on lisatud viiteid märksõnadele ja nende käändelistele vormidele. Õppetöö näitab, et tihti võib raskust valmistada ladina sõna algvormide leidmine, eriti sõnade juures, millel käänamisel tüvi võrreldes algvormiga teiseneb. Uusi märksõnu on lisandunud ka eesti-ladina sõnastikku.

Autor tänab häid kolleege ja üliõpilasi Tartu Ülikooli õigusteaduskonnast, samuti toimetajaid ja kirjastust hea koostöö eest.

Merike Ristikivi


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin